Huis van Muziek open tijdens Open Monumenten Dag

Het tweede weekend van september is traditiegetrouw Open Monumentendag. Duizenden monumenten in heel Nederland openen dan gratis hun deuren. Ook in Tilburg doen vele monumenten mee. Dit is uw kans om een kijkje te nemen op plekken met een rijke historie die normaal (bijna) niet toegankelijk zijn voor bezoekers.

Tijdens het rondje langs eeuwenoude monumentale panden in de stad kunt u dit jaar ook het Huis van Muziek aandoen. Na een fikse verbouwing opende Huis van Muziek, voorheen De Nieuwe Koninklijke Harmonie, begin juli weer de deuren. In het pand is nu het nieuwe Kessels Museum gevestigd waar op een moderne interactieve wijze historie van muziek gezien en beleeft kan worden. Daarnaast ontvang horeca De Harmonie u gastvrij voor een afsluitend drankje.

Voor een volledig programma; zie de brochure Open Monumentendag 2022.

Doel Open Monumentendag
Open Monumentendag wordt georganiseerd door Nederland Monumentenland in samenwerking met lokale comités door het hele land. Met dit evenement willen zij gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en het daarmee te behouden voor een breed publiek.

 

Harmonie op weg naar Huis van Muziek

Het monumentale pand van de Nieuwe Koninklijke Harmonie (NKH) in de Stationsstraat heeft een ware metamorfose ondergaan en is vanaf 2 juli a.s. open.

Enkele jaren geleden is het plan ontwikkeld om het pand een nieuwe invulling te geven: van besloten vergaderlocatie naar een open huis met horeca en de vestiging van het Kessels Museum: een museum voor jong en oud over de gelijknamige Tilburgse instrumentenmakersfabriek. Kessels is zowel een cultureel als industrieel erfgoed van Tilburg en krijgt in de Stationsstraat een fraai nieuw museum en een kindermuzieklab waar kinderen al heel jong kennis kunnen maken met uiteenlopende manieren om muziek te maken.

Om een en ander mogelijk te maken is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een forse inpandige verbouwing en een volledig nieuwe inrichting. De NKH heeft het initiatief genomen voor de verbouwing; de toekomstige huurders horeca en museum staan borg voor een fraaie inrichting van hun ruimtes.

De horeca op de begane grond is onder de naam De Harmonie inmiddels geopend en wordt geëxploiteerd door chef-kok Lucas Smits. De Harmonie is overdag museumcafé en lunchlocatie en biedt tevens een luxe zaal die gehuurd kan worden voor vergaderingen of bijeenkomsten, maar ook dienst kan doen als lunchkamer voor grotere gezelschappen. In de avonduren richt De Harmonie zich op feesten en partijen.

Op de maandagen is de horeca gesloten en is de benedenruimte het domein van de Muziekvereniging Nieuwe Koninklijke Harmonie. Dan repeteren de orkesten en zijn er muzieklessen voor mensen die op latere leeftijd nog een instrument ter hand willen nemen.

De opening van het museum is naar verwachting eind juni 2022, Met de inrichting ervan is al een begin gemaakt, maar omdat het een totaal nieuw concept is, moet alles van voor af aan worden opgebouwd. Het museum begint op de begane grond en gaat verder op de 1e en 2e verdieping. Het Tilburgse ontwerpbureau Kinkorn, dat al talloze exposities en musea-inrichtingen in binnen- en buitenland op zijn naam heeft staan, is door Kessels aangetrokken voor dit bijzondere museumontwerp in eigen stad.

De verzamelnaam van het pand is straks Huis van Muziek. Het ligt dus ook in de bedoeling met regelmaat een podium te bieden aan uiteenlopende muziekmakers.